Bootstrap Themes

Tömegáram szabályozó programozás

Egy tömegárammérő rendszerintegrációját és intuitív felhasználói felületét kellett elkészítenem. Meg kellett oldanom, hogy a szelepet a helyi kijelzőről is lehessen vezérelni, integrálva legyen a PLC-s rendszerbe, illetve PC-n futó szoftveren is elérhető legyen. Az eredmény egy könnyen kezelhető, egyedi igényekre szabott szoftver lett.

A szelep nyitását a gyári kijelzője, helyi panelje kezeli. A szelep felhasználásából adódóan előjött az a probléma, hogy mindezt távolról, akár időzítve kellene nyitni, zárni. A meglévő PLC-s rendszerrel egy Lantronix márkájú RS232-TPCIP átalakítón keresztül kommunikál.

A PLC változóiban tárolja el a kívánt paramétereit a tömegárammérőnek. Megadott időközönként lekérdezi TCP kliensként a helyi panelról az adatokat, és ha különbözik a PLC-n beállított értékkel, akkor leküldi az új paramétereket.

A PLC TCP szerverként is működik, amelyre a számítógépes program csatlakozni tud. Egyedileg megírt, a helyi panelénál jóval egyszerűbb és átláthatóbb protokoll szerint lehet a PLC változóit olvasni és írni is.

A szoftvert Python-ban írtam, a webfejlesztésben sokat használt model-view-controller architektúra szerint, amely könnyen átlátható kódot eredményez. Az adatokat a „model” tárolja, amely képes adatbázisból is meghívni, így retentív memóriával felvértezni a programot. A kinézetet a „view” határozza meg, amely PyQt osztályokon alapul. A különböző eseményekkor (pl: gombnyomás) a „controller” fájljai hívódnak meg, amelyek a felhasznált adatok alapján a visszatérési értékükkel módosítják a „view” attribútumait.

Az elkészült programmal a felhasználó képes lesz majd távolról vezérelni a tömegáram-szabályozót, ráadásul egy beállítható mennyiség-érték elérésekor automatikus lezárás parancsot is tud küldeni vele.
Amennyiben Önnek is szüksége lenne egy megbízható, precíz, egyedi szoftveres megoldásra, keressen bátran elérhetőségeink valamelyikén, vagy lépjen kapcsolatba velünk a Tovább gombra kattintva!