Bootstrap Themes

Jelfeldolgozás 1 órajel ciklus alatt

A feladat egy digitális, időkritikus jelfeldolgozás és jelszinkronizálás volt, melyre egy Xilinx CPLD és egy STM32 páros összekapcsolásával oldottam meg. Mindegyik bemenet és kimenet (6-6db) 50 Ohm és HighZ kapcsolható, a jelfeldolgozás paraméterezhető és szabályozható RS485-ön keresztül, maximális frekvencia az első kettő bemenetre 100 MHz. Személyre szabottan programozva megvásárolható, keressen minket a 'Kapcsolat' menüpont alatt.

A mikrovezérlők hátránya, hogy a jelfeldolgozást programmegszakítás (interrupt) esetén is több órajel-ciklus alatt végzik el az aritmetikai egységükön keresztül. A logikai kapukkal megépített rendszerek ugyan képesek ennél gyorsabb működésre, de egyáltalán nem paraméterezhetők, a legkisebb módosításnál újratervezést igényelnek.

Erre ad megoldást a CPLD, amely egyszerre programozható és órajel-szinkronizálás nélkül, "azonnal" hajtja végre az utasításokat. Hátránya, hogy makrocellánként 1-1 tárolót tartalmaz, így sok-bites osztók vagy nagy állapotgép esetén gyorsan kifogy a makrocellákból.

Az általunk fejlesztett áramkör erre is megoldást nyújt, ugyanis a frekvenciaosztásra szánt bemenet egy STM32 mikrovezérlő lábára megy, ahol egy időzítő órajelét adja. Az időzítő kimenete a CPLD-re van visszakötve. Tehát a sok makrocellát felemésztő feladatot átdobja egy arra alkalmasabb eszköznek, így bőven marad kapacitás a jelfeldolgozás többi részére.

Az STM32 ráadásul paraméterezni is tudja a CPLD-t, 16 biten vannak összekötve. A paramétereket a panelen lévő gombbal, külső gombokkal vagy akár RS485-ön keresztül is be lehet állítani, így ipari környezetben is alkalmazható.